Yetişkinlerde bağlanma biçimleri, kişinin benliğine yönelik olumlu ve olumsuz algıları üzerinden dört farklı bağlanma biçimi altında incelenmektedir. Bu bağlanma biçimleri; güvenli bağlanma, saplantılı bağlanma, kaçınmacı bağlanma ve korkulu kaçınmacı bağlanmadır.
- Güvenli Bağlanma Biçimi: Güvenli bağlanmada, kişinin kendi ve diğerlerine yönelik algısı olumludur. Bu bağlanma biçimine sahip olan kişiler, kendilerini değerli olarak algılar, sevilmeye layık olduklarını düşünürler ve genellikle diğer insanların destekleyici olduklarına inanırlar. Güveni bağlanma yaşayan bireyler “Benim için diğerlerini kendime duygusal olarak yakın hissetmek zor değildir.” düşüncesindedirler. Güvenli bağlanan kişiler, sosyal hayatlarında ve sosyal yeteneklerinde daha olumludur ve benlik değerleri daha yüksektir. Güvenli bağlanan yetişkinler, daha uzun süreli, daha yüksek doyumlu ve daha sıcak bir ilişki yaşarlar. Aynı zamanda, partnerleriyle yakınlık kurarken bağımsızlıklarını da dengeli bir biçimde yaşayabilirler.
- Saplantılı Bağlanma Biçimi: Saplantılı bağlanmada, kişinin kendine yönelik algısı olumsuz, diğerlerine yönelik algısı olumludur. Bu bağlanmaya sahip kişiler, partnerleri ve sosyal çevresi ile tamamıyla bir duygusal yakınlık kurmak isterler ve bu yakınlığı kuramadıkları durumlarda rahatsız hissederler. Sınırsız yakınlık kurma istekleri bazı durumlarda partnerlerine bağımlı olmalarına neden olabilir. Saplantılı bağlanan yetişkinlerin, kendilik değerleri ve kendilerine ola güvenleri düşüktür. Ek olarak, reddedilmekten ve terkedilmekten oldukça korkarlar. Bazı durumlarda, partnerlerine karşı öfke ve kıskançlık hissederler ve partnerlerini aslında olandan farklı bir şekilde idealize edip onları gerçek dışı bir şekilde olumlu görebilirler.
- Kayıtsız Kaçınmacı Bağlanma Biçimi: Kayıtsız kaçınmacı bağlanmada, birey kendisi hakkında olumlu, diğerleri hakkında olumsuz algıya sahiptir. Bu bağlanma biçimine sahip olan kişiler için özgürlük ve bağımsızlıkları oldukça önemlidir. Aynı zamanda kayıtsız kaçınmacı bağlanma biçimini benimsemiş yetişkinler, partnerlerinin duygularına kayıtsız kalabilir ve partnerlerinin duygusal bağlantı ihtiyaçlarını bir zayıflık olarak algılayabilirler. Bu özellikleri, partnerleri ile duygusal anlamda bir ilişki kurmaktan kaçınmalarına neden olabilir.
- Korkulu Kaçınmacı Bağlanma Biçimi: Korkulu kaçınmacı bağlanma biçiminde, kişilerin hem kendilik algıları hem de diğerlerine karşı olan algıları olumsuzdur. Çoğunlukla kendilerini sevilmeye ve değer verilmeye layık görmezler. Bu nedenle, korkulu bağlanma güvenli bağlanmanın tam zıt biçimdir. Korkulu bağlanma yaşayan kişiler, duygusal yakınlık kurmakta zorlanır ve partnerlerine tam olarak güvenemedikleri için kendilerini rahatsız hissederler. Yoğun bir reddedilme korkusu yaşarlar ve sosyal ilişkilerinde de zorlanırlar.
İlişkilerdeki bağlanma biçimleri, kişinin çocukluk ve yetişkinlik evreleri ile ilişkilidir. Bağlanma biçimi kişiden kişiye farklılık gösterir ve bireyin hem duygusal hem de sosyal ilişkilerini etkiler. Bağlanma stiline bağlı olarak, kişinin duygusal ve sosyal hayatını olumsuz etkilediğini hissettiği durumlarda, bir uzmandan psikolojik destek alması var olan bağlanmanın nedenlerini anlama, hangi noktaya dayandığını kavrama ve bütün bu durumlar ile bir farkındalık süreci ile bağlanma biçimindeki olumsuz etkilerin giderilmesi açısından oldukça önemlidir. Çınar psikolojik Danışmanlık ekibi olarak sizlere bağlanma biçimleriniz ve bu biçimlerin hayatlarınıza olan olumsuz etkilerinizin azaltılmasında yardımcı olmak için uzman kadromuzla buradayız.