Boşanma sürecinden geçen çoğu insan için, bu süreç hayatlarında zor bir zaman dilimini işaret eder. Bu durum, süreci başlatan veya eşlerinden boşanma talebi alan taraf olmak fark etmeksizin sıklıkla böyledir. Yaşanan duygular, yeni bir başlangıç için rahatlama ve heyecandan, boşanmanın kalıcılığı yerleştikçe keder, kayıp ve suçluluk duygularına kadar değişebilir. Birçok duygunun sürecin içinde olduğu zor bir adaptasyon durumu ile karşı karşıya kalındığında, endişeleri ve duyguları saygılı bir şekilde ifade edebilecek güvenli alanlar aramak, boşanan birçok çift için bir öncelik haline gelebilir. Yaşanan deneyimin yoğunluğu nedeniyle, birçok kişi hayatlarının bir sonraki aşamasına nasıl ilerleyecekleri konusunda kendi sonuçlarını çıkarmalarına yardımcı olması için bir uzmana danışmalıdır. Bir uzmandan yardım almanın faydaları şunlardır:
• Olumsuz duyguları daha iyi yönetme ve çatışmaları çözme teknikleri sağlar (özellikle de birlikte ebeveynlik yapacağınız çocuklarınız varsa önemlidir).
• Boşanma seçeneğini değerlendirirken ve evliliğinizin geleceği hakkında karar verirken bir terapistten yardım almak (henüz karar vermediyseniz) kararınızı içselleştirmenize yardımcı olur.
• Yolları ayırmadan önce çözülmemiş sorunları ele almak için bir fırsat yaratabilir.
• İlişkide neyin yanlış gittiğini ve gelecekteki ilişkileri daha başarılı kılmak için bundan nasıl ders çıkarılacağını daha iyi anlama şansı sunar.
• Bu süreçte kişi hangi tarafta yer alırsa alsın, kendi görüşlerinin ve duygularının diğerinden daha az önemli olmadığını anlamak için terapist nesnel bir bakış açısıyla yardımcı olur.
• Boşanma sonrası yeni hayata uyum konusunda yaşanan problemleri birlikte ele alma fırsatı sunar.
Sosyal anksiyete bozukluğu (sosyal fobi olarak da adlandırılır) sosyal durumlarda yaşanan uzun süreli ve bunaltıcı bir korkudur. Genellikle ergenlik yıllarında başlayan yaygın bir sorundur. Çok sıkıntı verici olabilir ve hayatınız üzerinde büyük bir etkisi olabilir. Bu durum bazı insanlar için yaş aldıkça kendiliğinden ortadan kalksa da birçok insan için tedavi olmaksızın kendiliğinden geçme durumu gözlemlenmemektedir. Sosyal anksiyete utangaçlıktan daha fazlasıdır. Bu, geçmeyen ve günlük aktiviteleri, özgüveni, ilişkileri ve iş veya okul hayatını etkileyen bir korkudur. Birçok kişi ara sıra sosyal durumlar hakkında endişelenir, ancak sosyal kaygısı olan biri, bu durumlardan önce, durumlar sırasında ve sonrasında aşırı endişeli hisseder. Sosyal anksiyete bozukluğunun belirtileri şunlardır:
• Yabancılarla tanışmak, sohbet başlatmak, telefonda konuşmak, çalışmak veya alışveriş yapmak gibi günlük aktiviteler hakkında endişelenmek
• Grup sohbetleri, şirkette yemek yemek ve partiler gibi sosyal aktivitelerden kaçınmak veya bunlar hakkında çok fazla endişelenmek
• Kızarmak, terlemek, ellerin titremesi veya utanç verici bir duruma düşme korkusu yaşamak.
Sosyal anksiyete bozukluğunun tedavisi için bir uzmandan yardım almak günlük yaşamımızda işlevselliğimizi artırmak için çok önemlidir. Konfor alanımızda kalmak iyi bir tercih gibi görünse de, genellikle başkalarıyla bağlantı kurmayı zorlaştırır çünkü bu alanda tanıdık ve güvende hissederiz. Ancak sosyal fobinizi yenmenin en iyi yollarından biri, konfor alanından çıkarak korkunun sebebini ve gerçek değerlendirmesini terapistle yapmak, terapistle birlikte belirlenen yeni deneyimler yaşamak ve kişisel gelişiminizi teşvik etmektir. Bu süreçte en doğru yönlendirmeleri ise ancak bir uzman yapacak ve süreçte atacağınız adımları doğru bir şekilde belirleyecektir.